23 januari 2023

Mera AI

En viktig aspekt av AI-utvecklingen handlar om de sociala och ekonomiska förändringar vi kommer att möta. Siffrorna varierar, men någonstans kring 40% av jobben kommer inom kort att försvinna eller att omgestaltas. Datorstödd beslutsfattande är redan verklighet i många yrken.

Det innebär att vi inte kan eller borde utbilda elever för det samhälle som vi idag tar för givet. Även utan att räkna in cultural lag - fördröjningen som gör att dominerande förställningar av ”hur det egentligen är” alltid ligger efter den verkliga utvecklingen. Gamla sanningar - ”Kina är ett u-land”, ”befolkningen kommer ständigt att växa”, ”produktiviteten och konsumtionen kommer ständigt att öka” eller ”det löser sig alltid med lite tekniska lösningar” - är aldrig särskilt up to date.

Det innebär också att vi måste utbilda elever för förändring. Inte för någon konkret förändring, typ ”bli inte taxichaufför, det yrket kommer att försvinna”. Utan för förändring i sig. Vad innebär det att samhällen förändras? Hur hanterar man det? Hur bedömer och värderar man det? Hur gör man för att få reda på vad som händer? Hur framtidssäkrar jag min utbildning?

Gör vi inte det utbildar vi en generation som blir överkörd av utvecklingen och söker trygghet i det förflutna, i auktoriteter, i myter och sagor.

Inga kommentarer: