2 april 2009

regeringens ansvarsfulla underskott

Statens eget Ekonomistyrningsverk beräknar att staten kommer att gå med underskott de närmaste tre åren.

Årets underskott är 149 miljarder kronor. Hälften av underskottet beror på "stödåtgärder till det finansiella systemet" - i klartext: de har gått till bankerna.

Den andra hälften beror på regeringens skattesänkningar, alltså en medveten och planerad nedrustning av staten på väg mot en nyliberal nattväktarstat. Så här föll orden:

Ekot: Men mer än hälften av underskottet kan ju förklaras av skattesänkningar som regeringen har genomfört. Har det varit ansvarsfullt.– Så kan man inte beskriva det. Vi har ansvarsfullt genomfört skattesänkningar som har understrukit vår arbetslinje när vi har haft överskott.

Ah. Ansvarsfullt är ordet. En ansvarsfull privatisering. En ansvarsfull omfördelning uppåt i inkomstpyramiden. Jaha, då är det ju i sin ordning.

Och när vi har överskott gäller arbetslinjen.

I klartext: Fan tar dig om du inte arbetar. Räkna inte med stöd när du blir sjuk, arbetslös, övertalig, dålig. Den som inte arbetar skall inte heller äta (och behöver då inte heller alla tänder, enligt socialstyrelsens anvisningar skall det räcka att underhålla 20 tänder för fattiga, medan vi som inte får socialbidrag i regel har 28 tänder).

Den sköna nya världen. Ansvarsfullt skall det vara. Orwells sanningsministerium hälsar.

(Ekot, 2/4)

Inga kommentarer: