28 april 2009

Segregations-retorik

Ekot meddelar natt det blir svårare att komma in på teoretiska gymnasiekurser, och att yrkesförberedande kurser blir lättare:


Anledningen är att kurserna ska vara just högskoleförberedande. Vi behöver höja krav, ambitioner och resultat i det svenska utbildningsväsendet. Min bedömning är att de inte blir så svåra så att de flesta elever inte skulle kunna klara av dem. Men det blir svårare med ett antal nya, krävande kurser som ska läsas och klaras av. Det betyder att många ungdomar måste plugga mer i framtiden. Det är vad Sverige behöver, säger utbildningsminister Jan Björklund bland annat.


En gång till, ministern. Det blir höjda krav. Men de flesta klarar av kurserna. Men det blir svårare med nya krävande kurser. Hm. Det var ungefär lika svårt att förstå som Björklunds läsning av utredningar ...

Fritt översatt blir det kanske så här:
Kära väljare, nu ska vi klämma åt dom där ungarna. De ska få plugga som ....
Kära lärare, nu ska vi tillbaka till elit- och pluggskolan.
Kära elever, det blir inte så farligt. Ni klarar det.
Kära jämlikhetsvänner - alla klarar av det!
Kära elit-vänner - vi skall banne mig sortera! Alla ska inte in på universitetet!





Ekot förklarar också:
Samtidigt blir det mindre och lite lättare teori på yrkesprogrammen, 600 poäng gemensamma ämnen, för dem som vill. Det väntas också bli lättare att komma in på ett yrkesprogram, men det är inte klart än.


Förtjusande. "För dom som vill". Jo. Dom som vill kan ju alltid plugga vidare sen, medan dom kör lastbil eller lägger asfalt eller kakel eller bygger hus.

Och om dom inte vill kan hävda vår oskuld: dom har chansen, visst. Ministerns eget löfte. Det kan ju inte vara Björklunds fel om det råkar uppstå ett bildningens och medborgarkompetensens klass-samhälle. Dom har valt det själva ...

Inga kommentarer: