23 november 2011

skola och människosyn

CSN vill ha skolkrapporter redan efter några timmars frånvaro. Argumentet är rent ekonomiskt: man vill undvika att behöva kräva pengar tillbaka som redan har betalats ut - de som strular i skolan har också problem med pengar, nämligen. Minister Sabuni demonstrerar sin människosyn:


- Kan skolorna följa det här sättet att jobba på tror jag man både kan ingripa tidigare för att stävja den här typen av beteende, men man kan nog också hindra en del unga från att hamna i skuldfällan, säger hon. (SvD)


Lite omtanke. Men mycket disciplin och kontroll. Skolk har inga orsaker - det är ett beteende. Problem skall inte lösas, de skall stävjas. Sabuni har nog läst mycket i gamla testamentet:


"Om någon har en uppstudsig och trotsig son, som inte lyder sin far eller mor och inte lyssnar på dem trots att de tuktar honom, så skall hans föräldrar ta honom och föra honom till de äldste i staden vid stadens port. Och de skall säga till de äldste i staden: "Den här, vår son, är uppstudsig och trotsig och vill inte lyda oss utan är en frossare och drinkare." Då skall alla män i staden stena honom till döds. Du skall skaffa bort det onda ifrån dig. Hela Israel skall höra detta och känna fruktan." 5 Mos 21:18-21


Lite mera seriöst: det är naturligtvis inte ur bibeln hon hämtar sina visdomsord. Det är enkel nykonservatism där ”dom där nere” skall sättas dit och kontrolleras. Och medelsvensson skall lära sig att passa sig, det kan drabba vem som helst. Det är också diskursen om vi och dom - vi, de skötsamma, står mot dom, de lata. Här görs de skötsamma till patriarker som har rätt att sätta åt dom andra, i ett slags gigantiskt Milgram-experiment där strömstötar skall ”hjälpa” människor att lära sig.

Inga kommentarer: